- august 11, 2024
Cartea tehnică a construcției
Tot ce trebuie să știi despre cartea tehnică a construcției
Realizarea oricărui tip de construcție, fie că este vorba de construcții civile sau industriale, presupune respectarea normelor și legilor aflate în vigoare, precum și îndeplinirea așteptărilor viitorului proprietar. Având în vedere că orice proiect este controlat atât înainte de începerea lucrărilor, în timpul realizării efective, cât și după finalizarea acestuia, este esențial să deții cartea tehnică a construcției.
Completarea cărții tehnice a construcției și definitivarea acesteia se fac de către dirigintele de șantier al construcției înainte de începerea lucrărilor. În cazul realizării blocurilor de locuințe, clădirilor comerciale sau construcțiilor industriale, responsabilitatea completării și păstrării cărții tehnice revine investitorului sau dezvoltatorului, împreună cu dirigintele de șantier.
Ce cuprinde cartea tehnică a construcției?
Cartea tehnică a construcției este un document amplu care conține informații și acte referitoare la etapele proiectării, execuției, recepției, exploatării, întreținerii, reparării și urmăririi în timp a edificiului în cauză. Astfel, în eventualitatea apariției unor pagube sau lucrări de reparație din cauza erorilor de construcție, se pot verifica acțiunile efectuate sau ignorate în cartea tehnică.
Prin urmare, cartea tehnică are rolul de a asigura respectarea procedurilor și standardelor de calitate și siguranță, precum și realizarea tuturor activităților necesare pentru obținerea unui rezultat final conform proiectului.
Documentația cărții tehnice a construcției
În faza de proiectare, cartea include actele referitoare la tema de proiectare, amplasarea construcției, avizele și acordurile utilizate pentru elaborarea proiectului. De asemenea, trebuie incluse documentația tehnică, breviarul de calcul în funcție de specialități, indicarea diferențelor față de detaliile de execuție stabilite inițial și caietele de sarcini referitoare la execuția construcției.
Etapa execuției a construcției cuprinde documentația tehnică privind autorizația de execuție a lucrărilor, procesul verbal de predare al amplasamentului și al reperului de nivelment general, înregistrările de calitate efectuate în timpul realizării construcției și toate documentele întocmite conform dispozițiilor tehnice, atestând calitatea lucrărilor. Totodată, trebuie incluse procesele verbale de recepție ale terenului de fundare, a fundației și a suprastructurii, procesele verbale de admitere a fazelor determinante, expertizele tehnice, verificările de teren, cercetările suplimentare efectuate din diverse motive, caietele de atașament și jurnalul principalelor evenimente.
Odată ajuns în faza de recepție, se atașează în cartea tehnică procesele verbale de recepție aferente lucrării și toate actele încheiate ca urmare a acestei etape.
Alte documente incluse în cartea tehnică a construcției
În etapa de urmărire privind exploatarea și intervențiile în timp, se adaugă prevederile scrise ale proiectantului referitoare la urmărirea comportării construcției, instrucțiunile de exploatare și întreținere, lista prescripțiilor de bază care trebuie respectate pe timpul exploatării construcției, documentația de interpretare a urmăririi comportării construcției în timpul execuției și al exploatării. De asemenea, trebuie atașate proiectele în baza cărora s-a efectuat recepția finală, modificările construcției, actele de constatare a deficiențelor apărute după recepția lucrărilor și măsurile de intervenție luate, proiectul de urmărire specială a construcției, procesul verbal de predare-primire al aparatelor de urmărire ale construcției, referatul cu concluziile anuale și finale asupra urmăririi speciale, procesele verbale de predare-primire în cazul schimbării executantului și jurnalul evenimentelor.
În concluzie, cartea tehnică a construcției trebuie să cuprindă toate documentele necesare realizării unei construcții ideale, precum și pașii care asigură respectarea prevederilor normative din acest domeniu. În cazul unui proiect de casă, documentația nu este atât de numeroasă, însă proprietarul trebuie să se asigure că aceasta există și că este completată corespunzător.
Echipa Cipsim este gata oricând să te ajute să realizezi o construcție perfectă. Contactează-ne pentru a discuta detaliile proiectului tău de vis!